Över 4 000 besökare på Filmfesten

Nästa Karleby Filmfest äger rum den 7–10 september 2023.
 
Karleby Filmfest överträffade återigen arrangörernas förväntningar. Evenemangen lockade under helgen hela 4 000 besökare.
 
Under helgen var flera visningar slutsålda, bland annat stumfilmen Beggars of Life som ackompanjerades av Ykspihlaja Kino-orkesteri, Kino-orkesterns konsert, båda visningarna av Metsurin tarina, The Miseducation of Cameron Post, Red Rocket, Synecdoche New York, First Cow och båda drive in- visningarna. 
 
Helgens höjdpunkter var även Charlie Chaplin -stumfilmen som ackompanjerades av Mellersta Österbottens Kammarorkester på Filmfestens invigningsdag. Sammanlagt tusen 8:e klassister fick uppleva filmen på Konsttestarna-visningarna. Dessutom var publiken intresserad av diskussionstillfällena. Vid Café Saha var ämnet emigrationen till USA och på Arbetarshuset diskuterade man filmen Synecdoche New York.
 
I Bio Rex såg vi en programspäckad Encanto-filmvisning, där filmupplevelsen kompletterades med dekorationer, ansiktsmålning, lek och disco. Barnen deltog i visningen klädda i kostymer som matchade filmens tema och med mjukisdjur under armen.
 
Under helgen uppskattade publiken möjligheten att återigen få njuta av filmer i fullsatta biografsaler samt möjligheten att diskutera filmerna med filmskaparna. Flera filmskapare anlände till Karleby, t.ex. regissören Einari Paakkanen (Karaokeparatiisi-dokumentären), och regissören och manusförfattaren Mikko Myllylahti (Metsurin tarina), skådespelarna Jarkko Lahti och Ulla Tapaninen samt filmfotografen Arsen Sarkisiants.
 
Filmfesten vill tacka alla sina samarbetspartners och understödare för att de möjliggjorde genomförandet av evenemanget. Särskilt vill man tacka alla talkoarbetare och Karlebybor som arbetat för festivalen i år.
 
– Evenemanget genomförs med hjälp av talkoarbetare och utan en välvillig och glad anda skulle inget bli av, säger verksamhetsledaren Kaisa Kukkola.
 
Nästa år äger Filmfesten rum den 7–10 september 2023 och festivalens temaland är Japan.
 
Kino Kukuron, Filmfestens vänfestival, ordnas den 6-9 oktober i södra Frankrike i Cucuron. Kino Kukurons temaland är Finland och på festivalen presenteras finska filmer från olika decennier samt finsk musik. Regissören Juho Kuosmanen är konstnärlig ledare för festivalen. Bland filmerna som ska ses på festivalen finns Kupé nr 6 (Juho Kuosmanen), Hölmö nuori sydän (Selma Vilhunen), Tove (Zaida Bergroth), Ensilumi (Hamy Ramezan) och Metsurin tarina (Mikko Myllylahti).
 
Bild: Tero Ahonen