Teman i år är USA och migration

Filmfesten ordnas 8–11.9.2022.

Biljetter

Torsdag 8.9

17:00–22:00
Baren i Arbetarhuset är öppen.

19:00 Snellman-sali
Pojken (The Kid, 1921)
Biljetter

Välkommen att uppleva en filmklassiker under en unik kväll! Chaplins stumfilm Pojken från år 1921 framförs till musiken Chaplin själv komponerat till denna film. Orkestern och publiken lotsas in i filmmusikens magiska värld av dirigenten Kimmo Tullila.

21:00 Bio Rex 1
Karaokeparatiisi (Finland, 2022)

Filmmakarna är på plats vid visningarna.

Finlands mest erfarna karaokevärdinna Evi vill befria sina kunder från alla deras smärta genom kramar. Hon startar sin bil och ger sig av genom det vackra landskapet uppe i norr. Hon kopplar samman berättelser om kärlek och förlust som döljer sig bakom karaokeklichéerna. Toni, världens blygaste kille, vågar gå upp på scenen om och om igen. Kari letar efter kärlek och om nätterna sjunger han i sin bilverkstad. Elina kan inte gå på grund av Parkinsons sjukdom, men punklåtar får hennes själ att flyga. Laura sjunger, eftersom det är för smärtsamt att prata.

Einari Paakkanens varma dokumentär Karaokeparadiset är en berättelse om finländare som avslöjar sin själ när de sjunger, både i glädje och i sorg.

22:00 Hotel Seurahuone
Kinokaraoke!

Med karaokevärdinna Miia Reko

Fredag 9.9

17:00 Arbetarhuset
Salesman (USA 1969)

Arthur Miller förevigade en kringresande försäljare som knäcks under kapitalismens etos i pjäsen En handelsresandes död (Death of a Salesman, 1949). I Albert och David Maysles och Charlotte Zwerins film Salesman (1969) förvandlas urtypen för den amerikanska företagaren till kött och blod. I dokumentärfilmen får vi följa fyra kringresande bibelsäljare på deras resor från New England till Florida och Chicago.

17:00 Bio Rex 1
Wildland (Danmark 2020)

Tonårstjejen Ida (Sanda Guldberg Kampp) mister sin mor i en olycka. Mostern Bodil (Sidse Babett Knudsen) blir Idas räddande beskyddare. Bodil är en framgångsrik skuldindrivare som får hjälp av sina vuxna söner, den aggressive Jonas, det enfaldige muskelknippet Mads och den oförutsägbare David.
 
Jeanette Nordahls debutfilm handlar om en ung människas försök att anpassa sig i korsdraget mellan misstankar, hot och extrem lojalitet. I Wildland är det uttryckligen lojaliteten och att bryta den som skapar dramat – konflikten mellan individualism och gemenskap. Är det viktigare att hålla på sina egna eller att tro på sin egen moraliska kompass?
 
Filmen fick sin premiär på Berlinale 2020. På årets kinofest visas filmen i samarbete med Walhalla rf.

19:00 Arbertarhuset
Det grymma landet (Badlands, USA 1973)

Det grymma landet förde fram en ny röst inom den amerikanska filmvärlden – detta är Terrence Malicks debutfilm. Sissy Spacek som spelar Holly hade endast gjort en tidigare filmroll och Martin Sheen som spelar Hollys pojkvän Kit hade tidigare bara spelat i tv-serier. Filmen blev en klassiker som har inspirerat flera roadmovies. Det grymma landet är en dramatisering av Charles Starkweathers och Caril Ann Fugates brottsliga handlingar. Malick försöker inte förklara sina huvudkaraktärers sanslösa agerande. Filmens Holly och Kit flyr ut i ödemarken, Badlands och Malick visar naturen som en överjordisk kraft med öppna landskap och exakta detaljer. Det grymma landet visar människans handlingar som en våldsam kamp mitt i allt det vackra. Det är svårt att argumentera emot det.

19:00 Bio Rex 1
Metsurin tarina (Finland 2022)
Filmmakarna är på plats vid visningarna.

Pepe är skogshuggaren som tror på en bättre morgondag, trots att inget egentligen ger honom skäl till det: den godhjärtade mannen förlorar sin fru, sitt hus och sin bästa vän, men ändå tar han emot de tragiska händelserna med stillsam optimism. Snustorr humor, absurda vändningar och mystiska syner följer Pepe nånstans där ute på en liten ort i norra Finland.

19:00 West Coast Billiard
Kortfilmvisning
Gratis.

Var är Thon? (Finland 2016 / 6 min)
Utförande: Einari Paakkanen, Antti Polojärvi
Alla letar efter Thon? Ett mysterium och en absurd människojakt som till sist omfattar John F. Kennedy, Elvis och hela planeten.

Oja (Finland 2021 / 13 min)
Regi: P.J. Piippo, Kim Saarinen
Varje dag livet ut gräver han ett dike. Till sist är livet slut i all dess halvfärdighet. Livscykeln från liten pojke till en gammal man går sida vid sida med diket som ska grävas ute på myren. Detta är en metafor om livet och mödan, om meningsfullhet och vansinnighet.

Filmen har producerats av Modomo Films från Tammerfors i samarbete med Hiutale Films från Karleby. Ljud och klipp av Markku Riipi i samarbete med KPEDU / Mediakeskus Lime.

Hei hei Tornio (Finland 2021 / 15 min)
Regi: Emilia Hernesniemi
När man vill höra till. Till vad som helst.

En kort dokumentärfilm om ungdom, om att ge sig av och stanna kvar. Vilma är 18 år och drömmer om att flytta till Helsingfors. I filmen tar Vilma studenten, firar de sista kvällarna i hemstaden och får en massa ”goda” råd av känslosamma vuxna. Filmen handlar om de stunder då saker och ting förändras för evigt.

Miten marjoja poimitaan? (Finland 2010 / 19 min)
Regi: Elina Talvensaari

Ekonomin överträffar dikten
 
Myrarna i Lappland får långväga besök. Hur ska man klara sig med gästerna när de far i väg med bären?
 
Miten marjoja poimitaan (sve Hur man plockar bär) handlar om thailändska bärplockare i Finland – det är en film om finländska hjärtan och den globala ekonomins märkvärdigheter.

Arppa: Leikkiä sanoilla (Finland 2022)
Regi: Juho Kuosmanen

21:00 Arbertarhuset
Beggars of Life (1928)

Temana för årets filmfest – USA och migration – utkristalliseras i denna stumfilm som ger filmskådaren en inblick i samhällsklimatet strax innan The Great Depression i slutet av 1920-talet. Beggars of Life skildrar två luffares flykt på ett tåg, där vi speciellt får ta del av hur hobon Nancy, som är maskerad till man, upplever hot om sexuellt våld. Förutom hobo-folklore bjuder detta stumfilmernas mästerverk också på en sentimental kärlekshistoria som får den mest inbitne vagabonden Oklahoma Red på knä.

Stumfilmen ackompanjeras med levande musik framförd av Ykspihlajan Kino-orkesteri.

21:00 Bio Rex 2
The Miseducation of Cameron Post (USA 2018)

I en dramafilm kryddad med träffsäker humor skickas tonåringen Cameron (Chloë Grace Moretz) till ett kristet omvandlingsläger för homosexuella ungdomar. Tillsammans med vännerna som hon får på lägret börjar hon ifrågasätta de sanningar vi matas med. Filmen som frossar i 90-talsmode och -musik är en av de bästa ungdomsskildringarna som gjorts de senaste åren. Regissören Desiree Akhavans blick är ärlig, pricksäker och barmhärtig.

21:00 Evenemangsparken 
Drive-in: Ung rebell (Rebel Without a Cause, USA 1955)

Ung rebell är den perfekta drive-in-filmen med sina kappkörningar. Filmen är alla uppväxthistoriers moder och en tonårsromans mellan gymnasiets nya problemkille och den tuffa tjejen som förälskar sig i honom. I Nicholas Rays regi tar de tragiska Romeo & Julia med Mercutio som det femte hjulet på en flyktresa och bygger upp en slags ombildad och utlämnad familj. Regissören har faktiskt kallat filmen för sin egen familj. Två av huvudrollsinnehavarna nominerades till en Oscar, den bästa lämnade utan. Men alla tre gick ett kort liv och en kort karriär till mötes: James Dean (24) dog i en bilolycka en månad innan premiären (1955), Natalie Wood (43) dog år 1981 i en mystisk båtolycka, Sal Mineo (37) knivhöggs till döds år 1976.

23:00 Arbertarhuset
Konsert: Ykspihlajan kino-orkesteri

Kino-orkesteri är en orkester som ursprungligen grundades i Yxpila med uppdraget att komponera och ackompanjera musik till Juho Kuosmanens stumfilm Skrot-Mattila och den vackra kvinnan år 2012. Sen dess har kino-orkestern också komponerat och framfört musik till Kuosmanens film Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (2016) och Lönnbrännarna (2017). Kino-orkesterns musik och estetik inhämtar inspiration från 1960-talets italo-musik, den italienska filmmusiktraditionen och 1950–60-talens finska slagdängor.

På årets kinofest ackompanjerar kino-orkestern stumfilmsklassikern Beggars of Life från år 1928. Kino-orkestern består av gitarristerna Miika Snåre och Tuomas Asanti, trumpetisten Miia Reko, basisten Reetta Kuisma och trummisen Ilkka Tolonen. Som solister fungerar systrarna Anna, Oona och Laura Airola.

Lördag 10.9

10:00–12:00 Café Saha
Berättelser om utvandring från Mellersta Österbotten till Nordamerika
På finska

11:00 Bio Rex 1
Encanto (USA 2021)

Walt Disneys Animation Studios film Encanto (2021) låter tittaren stifta bekantskap med den färgglada och livfulla familjen Madrigal som lever på en förtrollad plats, Encanto. Staden är full av färger, blomsterprakt och magisk skönhet. Encanto bjuder faktiskt sina invånare på ren och skär magi. Varje medlem i familjen Madrigal får en speciell gåva, en superkraft. Men allt är inte perfekt i den till synes glada och lyckliga familjen. Det finns ett undantag i familjen, Mirabel, som trots alla stora förväntningar aldrig har fått en egen speciell gåva. Mirabel förstår inte sitt öde och inte heller den övriga familjens likgiltiga attityd. Men Mirabel får sin chans att visa vad hon går för när familjeidyllen börjar spricka och Mirabel är den som lyckas rädda sin hemstad och dess invånare.

12:00 Arbetarhuset
Synecdoche, New York (USA 2008)

Charlie Kaufmans Synecdoche, New York är en sorglig, komisk, trösterik och viktig film. Den handlar om vad livet är och vad det inte är och hur det slutar. Regissören Caden Cotard (en strålande Philip Seymour Hoffman), som kämpar med sina egna drömmar, neuroser och begränsningar, separerar från sin fru. Han får ett stort stipendium och börjar jobba på ett teaterprojekt om livet och ”sanningen”. Det finns de som anser att Synecdoche, New York är en omöjlig film. Tid, plats och personer växlar, identiteter blandas ihop och verkligheten är konstigare än dramat som ska föreställa verkligheten. Detta är verkligen inte en traditionell filmisk berättelse, men det är inget mysterium heller. När tittaren slutar förtolka och analysera intrigen, öppnar sig filmen hur lätt som helst. Kaufman gjorde ingen gåta åt oss, han försökte bara beskriva hur det är att vara människa. Synecdoches realism är inte dokumentär, den är emotionell. Det är en ärlig beskrivning av hur det känns att leva.

14:00 Bio Rex 2
First Cow (USA 2019)

14:30 Bio Rex 1
Metsurin tarina (Finland 2022)
Filmmakarna är på plats vid visningarna.

Pepe är skogshuggaren som tror på en bättre morgondag, trots att inget egentligen ger honom skäl till det: den godhjärtade mannen förlorar sin fru, sitt hus och sin bästa vän, men ändå tar han emot de tragiska händelserna med stillsam optimism. Snustorr humor, absurda vändningar och mystiska syner följer Pepe nånstans där ute på en liten ort i norra Finland.

16:00 Arbetarhuset
Danceoke!

Kom och dansa med oss! Gratis, cirka 30 min.

16:30 Bio Rex 2
American Vagabond (Finland 2013)

I American vagabond rymmer James hemifrån med sin pojkvän Tyler till san Fransisco för att söka den lovade staden. Gaymeckat visar sig vara kallt och dyrt. Killarna hittar sig själva på gatan tillsammans med andra queer-unga. Manusförfattaren och regissören Susanna Helke är en av gästerna på årets kinofest. Helke ser på sina huvudkaraktärer med stor värme på lämpligt avstånd. Filmspråket visar hur utsatta James och Tyler är där de klamrar sig fast vid varandra i den grymma natten.

17:00 Arbetarhuset 
Duck Soup (USA 1933)

Att utnämna Groucho Marx till ledare för en stat är en idiotisk idé. Men det är vad som händer i Fridonien. Duck Soup (Fyra fula fiskar) visar följderna. Det bådar förstås krig, alla tiders mest meningslösa, men till alla lycka minst blodiga krig. I sin anarkism är filmen de kända brödernas galnaste och tunnaste film. Men kanske just därför är den Grouchos, Chicos och Harpos bästa verk. Varje broder får lysa i ett tätt duggande verbalt och visuellt fyrverkeri. När man väl kommer i gång krävs det både skarp syn och hörsel av såväl publiken som av undertexterna.

17:00 Bio Rex 1
Killer of Sheep (USA 1978)

Killer of Sheep – ett av den afroamerikanska filmens storverk – är en poetisk skildring av vardagen i stadsdelen Watts i Los Angeles. Stan, som är utsliten av kneget på ett slakteri, drömmer om en bättre framtid och försöker få kontakt med sin distanserande familj. I Charles Burnetts naturalistiska drama är de flyktiga vackra ögonblicken en lisa för själen.

18:30 Arbetarhuset
Fargo (USA 1996)

Fargo är bröderna Coens sjätte film. I början av filmen påstår man att den baserar sig på sanna händelser, men det ska tittaren ta med en nypa salt. Fargo utspelar sig visserligen i ett landskap som är välbekant för bröderna Ethan och Joel Coen. Och även om händelserna och personerna i Fargo är fiktiva, så lyckas bröderna förmedla en känsla av äkthet genom persongalleriet och sceneriet. Filmens humor har tagit hela världen med storm, men speciellt väl går den hem hos filmskådare på det norra halvklotet. Trots att händelserna utspelar sig i USA, så förmedlar filmen en torr och tragisk komik och livsattityd som är typisk för den nordiska filmen. De livskraftiga nordiska samhällena i Minnesota har uppenbarligen lämnat efter sig något annat än bara tomflaskor. Filmens musikaliska ledmotiv är den norska folkvisan Den bortkomne sauen.

18:30 Bio Rex 2
Queen & Slim (USA 2019)

Queen och Slim (Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith) har tagit livet av en rasistpolis och är på flykt genom staterna i denna visuellt vackra roadmovie. Regissören Melina Matsoukas film är ett tvärsnitt av ett samhälle med många skiljelinjer. I kärnan av detta samhälleliga manifest står dock en kärlekshistoria som höjer sig över allt våld och kaos. 

19:00 Bio Rex 1
Minari (USA 2020)

Filmens namn Minari (oenanthe javanica) kommer från en växt som mormodern (Oscar-vinnaren Youn Yuh-jung) planterar i filmen. Mormodern har kallats till hjälp när den sydkoreanska invandrarfamiljen flyttar från storstaden ut på landet i Arkansas och upptäcker att de inte klarar av att ta hand om barnen och arbeta på en hönsfarm.
 
Familjefadern (Steven Yeun) spenderar all sin fritid på jordbruk. Mamman (Yeri Han) trodde att barnen skulle få ett bättre hem än en barack byggd på hjul. Sonen David (Alan Kim) har ett medfött hjärtfel. Det är lång väg till närmaste doktor. Jacon och Monica Yi hade lovat att ”rädda varandra” med detta miljöombyte, men nu verkar i stället all press utifrån hota hela äktenskapet.

21:00 Arbetarhuset
Red Rocket (USA 2021)

Red Rocket är en hysteriskt rolig studie av den amerikanska hjälten. I stället för ett patriotiskt patos ställer sig Sean Baker frågan: Hurdan är bilden av en hjälte i en tid då en man som Donald Trump kan väljas till landets president? Mikey Saber, som spelas av Simon Rex, är en före detta porrstjärna som återvänder till sina hemtrakter när karriären är på paus och pengarna är slut. På många sätt är denna oändligt självupptagna och fräcka huvudperson en allegori för Donald Trump. Men Sean Baker nöjer sig inte med enkla metaforer och allegorier, utan bygger upp en konfliktfylld huvudperson som – trots allt – är en människa. Red Rocket är en mycket inkorrekt film, men i dess blick förmedlas en djupt human världsbild.

21:00 Evenemangsparken
Drive-in: American Graffiti – Svänggänget -62 (USA 1973)

23:30 Hotel Seurahuone 
Konsert: Aija Puurtinen & Brooklynin satu

En tidsresa till amerikafinnarnas inre landskap, akustiskt och halvakustiskt, på finska och ”in finglish” med inspiration från finländsk och amerikansk folkmusik kryddat med folk, blues och jamaikanska toner.
 
Allt material är skrivet för albumet Brooklynin satu.
 
Aija Puurtinen (sång, basgitarr, cigarrboxgitarr)
Selina Sillanpää (bakgrundssång, fiol, akustisk gitarr)
Esa Kuloniemi (sång, olika gitarrer och cigarrboxmandolin)
Eero Grundström (tramporgel, munspel)
Mooses Kuloniemi (trummor)

Söndag 11.9

12:00 Arbetarhuset
Clueless (USA 1995)

I slutet av 90-talet och vid millennieskiftet gjordes flera filmatiseringar av litterära klassiker, där händelserna förflyttades till nutid i stället för den ursprungliga epoken (till exempel Skaespeare-filmatiseringen 10 Things I Hate About You och Baz Luhrmans Romeo + Juliet). Av de filmer som baserar sig på Jane Austens böcker är Amy Heckerlings Clueless från 1995 absolut den bästa. Den är ett storverk inom amerikansk ungdomsfilm och den är späckad av oförglömliga kostymer och odödliga repliker. Filmens huvudroll spelas av en ung Alicia Silverstone, som i Clueless gör sitt livs roll.

12:00 Bio Rex 1
Summer of Soul (USA 2021)

Sommaren 1969 samtidigt som den legendariska Woodstockfestivalen ordnades, ordnades Harlems kulturfestival i New York, bara hundra mil ifrån. Endast en femtedel av artisterna på Woodstock var svarta, men i Harlem var nästan varje artist svart. Under fyra dagar samlade Woodstock 400 000 besökare, Harlem Cultural Festivals söndagskonserter lockade 300 000 besökare. Trots det glömdes ”Black Woodstock”.
 
Musikern och skivproducenten Questlove (Ahmir Thompson) plockade fram videomaterialet efter 50 år och regisserade filmen Summer of Soul, som i år vann en Oscar för bästa dokumentärfilm. Den visar att eventet inte bara handlade om musik, utan om ett omvälvande genombrott för den svarta kulturen. 

14:30 Bio Rex 1
Leave No Trace (USA 2018)

Debra Graniks Leave No Trace handlar om en traumatiserad krigsveteran (Ben Foster) och hans tonåriga dotter (Thomasin McKenzie). Far och dotter bor utanför det organiserade samhället, i skogen. När vi möter dem för första gången håller de på med sina vardagssysslor i sitt läger. Tystnaden mellan dem är intim och rutinerad, rofylld närvaro. Friden bryts när samhället med våld hämtar tillbaka fadern och dottern – myndigheterna gillar inte att man låter barn bo i skogen.

Ben Foster och Thomasin McKenzie är strålande i sina roller som far och dotter. Från allra första stund är de verkliga människor – så verkliga att man lätt glömmer bort att detta är fiktion. Filmen krossar hjärtat, men helar det på samma gång. I slutet av processen är åskådaren inte längre som förut. En del av scenerna stannar kvar i minnet för evigt.

15:00 Arbetarhuset
Casablanca (USA 1942)

Världen står i lågor och för många ter sig Casablanca i Marocko som porten till alla drömmar. Humphrey Bogart är cynikern Rick som driver en nattklubb i Casablanca och som försöker hålla sig neutral i världens konflikter. Ingrid Bergman är Ricks tidigare kärlek Ilsa. Ilsa och hennes nya make måsta ta sig från Casablanca till USA i flykt undan nazisterna. Casablanca kryllar av tyska soldater efter att Vichyregimen tagit över efter den tyska ockupationen av Frankrike. Vem lyckas slutligen nå friheten – och med vem?

18:00 Kokkolan kaupunginteatteri
Riddar Blåskägg (Monsieur Verdoux, USA 1947) 
Biljetter