Programmet för Karleby Filmfest är färdigt: amerikanska nyheter, klassiker, drive-in-bio och kinokonsert

Teman för Karleby Filmfest är i år USA och migration. Teman syns i filmutbudet men lyfts fram även i konsert och diskussionstillfällen. Temalandet USA syns även i utbudet av Arbetarhusets café. Biljettförsäljningen öppnas på Bio Rex hemsida torsdagen den 25 augusti klockan 12.

Karleby Filmfest ordnas i år för femte gången. Temalandet i år är USA och programmet innehåller flera nya amerikanska filmer (Red Rocket, Minari, Queen & Slim, Leave No Trace) och gamla klassiker (Casablanca, Killer of Sheep, Badlands, Salesman). Klassiska filmer kommer också att visas på drive-in-bio som ordnas i vid Karleby evenemangspark. På fredag visas Ung rebell (1955) och på lördag Sista natten med gänget (1973). 

Charlie Chaplin är temat vid två olika evenemang. Filmen Chaplins pojke visas i samarbete med Mellersta Österbottens Kammarorkester. Publiken lotsas in i filmmusikens värld av dirigenten Kimmo Tullila. I samarbete med Karleby stadsteater visas Charlie Chaplins film Blåskägg på teaterns stora scen. Scenversionen av klassikern har premiär på Karleby stadsteater i november.  

Kino-orkestern ackompanjerar filmen Beggars of Life under kinokonserten på fredag. Teman för i år, USA och migration, kristalliseras i denna stumma tågfilm som förutser stämningen av Den stora depressionen. 

Filmen Metsurin tarina fick sin världspremiär i Cannes i maj. Filmen ses i de inhemska förhandsvisningarna på fredag och lördag. Regissören Mikko Myllylahti och skådespelaren Jarkko Lahti och Ulla Tapaninen kommer att besöka Filmfesten under veckoslutet.

Förutom kinokonsert erbjuds musikupplevelser även på Kino-orkestern konsert vid Arbetarhuset på fredag ​​samt på konserten med Aija Puurtinen & Brooklynin satu vid Seurahuone på lördag. Gruppen för lyssnaren med sig på en resa genom tiderna till den tid då finländarna emigrerade till Amerika. 

Musik kan avnjutas också i form av dokumentärer. Den Oscarsbelönade Summer of Soul och den inhemska Karaokeparatiisi kommer att visas under Filmfesten. Visningen av Karaokeparatiisi kommer att följas upp av efterfest med karaoketema vid Seurahuone.

Karleby Filmfest ordnas den 8-11. september. Evenemanget förbereds att ordnas utan COVID 19 -begränsningar, men ändå med hänsyn till säkerheten.

Bild: Leave No Trace