Tiivistetyn elämän festivaalit sujuivat tiiviissä tunnelmissa

Kuva: © Clas-Olav Slotte

Japanilainen elokuva ja hyvä seura houkuttelivat paikalle roppakaupalla väkeä. Perjantai- ja lauantai-iltoina Kinojuhlien päämaja Kokkolan työväentalo suorastaan kuhisi väkeä. Ohjelma oli rakennettu ”vähemmän on enemmän” -periaatteella ja liput menivät jälleen kuumille kiville. Juhlat kruunasi lämmin ja aurinkoinen sää.

Kinojuhlat käynnistyivät, kun taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen napsautti Kinovalon päälle. Avajaisiltana Työväentalon kahvilassa kuultiin herkkää ja kaunista musiikkia. Japanilaissyntyinen Toshitake Shinohara esitti yhdessä Heikki Valpolan kanssa kappaleita albumiltaan Japanilaisia lauluja ja auttoi festivaalivieraita virittäytymään tunnelmaan. 

Avajaiselokuvana nähtiin Yasujirō Ozun Tokyo Story. Japanilaisen elokuvan kulmakiviä ohjelmassa edustivat Ozun lisäksi Kurosawan ja Miyazakin elokuvat. Mukaan mahtui myös modernimpaa japanilaiselokuvaa ja muutamia tarkoin valikoituja pätkiä muualta maailmasta. 

Monet elokuvista nautittiin loppuunmyydyissä saleissa. Viikonlopun ehdoton kliimaksi oli Juho Kuosmasen mykkäelokuvatrilogian erikoisnäytös Kino-orkesterin säestämänä. Lippukaupan takkuilusta voi syyttää myös supersuosittuja Kuolleiden Lehtien ja Mummolan ennakkonäytöksiä, jotka myytiin hetkessä loppuun. 

Aki Kaurismäen Kuolleet Lehdet -elokuvan päätähdet Alma Pöysti ja Jussi Vatanen Työväentalolla Jussi Rantamäen ja Juho Kuosmasen tentattavina. © Clas-Olav Slotte 9.9.2023 Kokkolan Kinojuhlat

Festivaalia rikastivat jälleen monipuolinen joukko juhlavieraita elokuva-alan tekijöistä japanilaisen kulttuurin asiantuntijoihin. Toimittaja Keiko Morishitan ja Juho Kuosmasen keskustelu japanilaisen ja suomalaisen kulttuurin yhtäläisyyksistä ja eroista tarjosi työkaluja japanlaisten elokuvien katseluun. 

Lauantaiaamuna Kahvila Saha täyttyi, kun ohjaaja Tia Kouvo, toimittaja-kirjailija Anu Silfverberg ja kirjailija Jussi Seppänen keskustelivat omakohtaisuudesta taiteessa. Illalla Työväentalo pursusi ihmisiä, kun Kuolleiden Lehtien tähdet Alma Pöysti ja Jussi Vatanen saapuivat paikalle kertomaan  elokuvan tekoprosessista. Elina Knihtilä ja Juho Kuosmanen pureutuivat sunnuntai-iltapäivän keskusteluissa näyttelijäntyöhön ja siihen, miten teatteri- ja elokuvataiteen opiskelu on muuttunut vuosikymmenten saatossa.

Elokuvien ja keskusteluiden lisäksi viikonloppun ohjelmaan mahtui suosittu risteily Tankarin majakkasaarelle. Uskaliaita risteilyvieraita siunattiin historiallisen aurinkoisella säällä ja haikurunoudella. Maisemia katsellessa oli mahdollista osallistua runoilija Riina Katajavuoren ja Keiko Morishitan haikupajaan. 

Illalla elokuvien jälkeen juhlakansa päästeli höyryjä Danceoken, Karaoken ja musiikin parissa. Tanssimusiikkia tarjoilivat ihana tanssiorkesteri Vallilan Tango ja DJ Darth. Tunnelma oli katossa, hiki virtasi ja sali suorastaan höyrysi, kun lattialle muodostui kymmenien ihmisten mittainen letkajenkka. 

Seuraavat Kinojuhlat järjestetään 5.-8.9.2024. Silloin teemamaana on Iran. Tervetuloa!

Tapahtuma ei tietenkään olisi mitään ilman yhteistyökumppaneita, tukijoita, kokkolalaisia sekä urheaa ja iloista vapaaehtoisjoukkoa. Kinojuhlat kiittää ja kumartaa! 

Tämän vuoden yhteistyökumppaneita olivat:

Bio Rex
Hotelli Seurahuone
Walhalla ry
West Coast Billiard
Autoliike Nystedt
Pyöräliike Lybäck
Hire rentals
Rogersound
Tower Bistro
Kahvila Saha
Ihan itse (askarteluliike)
Pizzavastaava Anton Kuosmanen
Kinomafia
Kokkolan kaupunki
Taike
Kokkolan Yrittäjät
CABB