Kinojuhlat sujuivat kosmisen merkittävyyden tunteen äärellä – viikonlopun tapahtumissa yhteensä noin 2800 kävijää

Seuraavat Kinojuhlat järjestetään 8.–11.9.2022.

Kokkolan Kinojuhlat onnistuivat jälleen yli järjestäjien odotusten. Lähes kaikki näytökset myytiin loppuun jo ensimmäisen tunnin aikana lippujen tultua myyntiin 1.9., ja loputkin tilaisuudet täyttyivät turvavälein järjestetyissä katsomoissa. Kinojuhlille myytiin yhteensä 2235 lippua ja lisäksi ilmaistilaisuudet vetivät yhteensä noin 600 kuuntelijaa ja katsojaa.

Kohokohtia olivat Hytti nro 6 -ennakkonäytösten lisäksi erityisesti säestetyt mykkäelokuvanäytökset: Cleaning Women -yhtyeen säestämä Aelita sekä Eero Grundströmin säestämä Mies ja elokuvakamera. Lisäksi keskustelutilaisuudet kiinnostavien ja inspiroivien vieraiden, Rosa Liksomin, Omar Abdin ja Anu Silfverbergin kanssa olivat festivaalin ainutlaatuisinta sisältöä. Myös Arppa -yhtyeen Kinovalon alla -ennakkolevynjulkkarit kuumensivat Työväentalon salin tunnelman, ja moni kiinnostunut jäi ilman lippua rajoitetun paikkamäärän vuoksi.

Kävijöiden palautteista välittyi riemu taiteen kokemisesta pitkän pimeän jälkeen, ja mahdollisuudesta keskustella nähdystä ja koetusta yhdessä muiden kanssa. Kokkolassa vieraili festivaalivieraita Virosta, Latviasta ja Venäjältä saakka. Myös elokuvantekijöitä ja -kriitikoita saapui Kokkolaan edellisvuosia runsaammin. Kinojuhlat sai valtakunnallistakin näkyvyyttä muun muassa Helsingin Sanomien ja Ylen artikkeleissa sekä Viron televisiossa. 

Yksittäisistä tapahtumista yleisömäärältään suurimpia oli Ylen toimittaja Jarmo Laitanevan vetämä keskustelu Kirja vs. Leffa -podcastin hengessä. Kahvila Sahan pihassa kuultua Juho Kuosmasen ja Rosa Liksomin haastattelua seurasi pari sataa ihmistä. Tapahtuman aikana tehty nauhoite keskustelusta tulee ulos Yle Puhe -kanavalta torstaina 28.10. klo 13.

Kinojuhlat kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita ja tukijoitaan tapahtuman mahdollistamisesta! Kinojuhlien merkittävimmät tukijat olivat tänä vuonna Kokkolan kaupunki, SKR:n Keski-Pohjanmaan rahasto sekä Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK. Valtava merkitys on paikallisten talkoolaisten työpanoksella ja paikallisten yritysten yhteistyökuvioilla.

Seuraavien Kinojuhlien teemamaa on Yhdysvallat, ja yhteiskunnallinen teema on kiertolaisuus. Kinojuhlat järjestetään 8.–11.9.2022, ja luvassa on ainakin yhteistyönäytös Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa.