SU 10.9. KLO 15 TYÖVÄENTALO

Ran

Japani-teemavuotta ei voisi viettää ilman Akira Kurosawaa (1910–1998). 1940-luvulla ohjaajan uransa aloittanut, kolmisenkymmentä elokuvaa tehnyt mestari on yksi maailmanelokuvan suurista nimistä, Ozun ja Miyazakin ohella ylistetyimpiä japanilaisia elokuvantekijöitä.

Kurosawan elokuvien oikeuksien saaminen on harmillisen hankalaa, mutta Kinojuhlille onnistuimme vahvistamaan myöhäisuran arvostetun teoksen. Ran (1985) esitetään KAVIn 35-milliseltä filmikopiolta.

1500-luvulle, Sengoku-kaudelle sijoittuva eeppinen kertomus perustuu Shakespearen Kuningas Lear -tragediaan. Julma sotapäällikkö Hidetora on jo ikääntynyt ja päättää jakaa valtansa kolmen poikansa Taron, Jiron ja Saburon kesken. Elokuvan nimi merkitsee muun muassa kaaosta, ja sitä kohti ajaudutaan, kun vallanhimo ja ahneus alkavat levitä sotapäällikön lähipiirissä.

Ran oli todellinen suurtuotanto, aikoinaan kallein japanilainen elokuva, jossa oli mukana myös ranskalaista rahoitusta. Elokuvan jokaiseen osa-alueeseen panostettiin, erityisesti Emi Wadan Oscarilla palkittu puvustus on maininnan arvoinen. Iso osa kuvauksista tapahtui Aso-tulivuoren läheisyydessä ja Kurosawa sai myös luvan kuvata Kumamoton ja Himejin vanhoissa linnoissa.

Lopputulos oli suurenmoinen ja vastaanotto ylistävää kaikkialla maailmassa. Se on yksi neljästä Kurosawan elokuvasta, jotka pääsivät Sight & Soundin viimeisimmälle parhaiden elokuvien listalle, 250 eniten ääniä saaneen elokuvan joukkoon.

Teksti: Marjo Pipinen

Katso traileri

osta liput

Draama, sota / 161 min / Japani, 1985
Ikäraja 16
Kieli:
japani
Tekstitys: suomi & ruotsi
35 mm

Ohjaus: Akira Kurosawa
Käsikirjoitus: Akira Kurosawa, Hideo Oguni, Masato Ide
Näyttelijät
: Tatsuya Nakadai, Mieko Harada, Akira Terao, Jinpachi Nezu
Kuvaus: Takao Saito