LA 9.9. KLO 12 BIO REX 1

Wheel of Fortune and Fantasy

”The job of the artist is to deepen the mystery.”

Näin on lausunut renesanssinero, filosofi Francis Bacon. Tuo lausahdus tulee mieleen japanilaisen Ryusuke Hamaguchin elokuvia katsoessa. Ne tuntuvat ylistävän inhimillisen elämän odottamattomuutta, pieniä ihmeitä ja risteyksiä, jotka vievät elämää arvaamattomiin suuntiin. Elokuvista jää mysteerin maku.

Elokuvan Wheel of fortune and fantasy nimikin viittaa elämän onnenpyörään. Ihmiset koettavat navigoida järjen avulla myös ihmissuhteissaan, mutta lopulta tunteet vievät voiton tai kohtalo puuttuu peliin arvaamattomalla tavalla. Elokuvan muoto on eräänlainen triptyykki: kolmea novellielokuvaa läpi intohimon maastojen kuljettaa tiheä, alatekstistä latautunut dialogi. Muutamalla vedolla taitavasti luodut henkilöhahmot ovat niin täynnä ristiriitoja, että on vaikeaa valita kehen luottaa tai kenen puolesta jännittää. Hienovireinen eroottinen lataus on läsnä ensimmäisen osan taksin takapenkiltä lähes viimeisen osan juna-asemalle saakka. En muista milloin viimeksi sattuman merkitys elämässä olisi tuntunut niin merkitykselliseltä kuin Hamaguchin hahmojen seurassa.

Käsikirjoitus kiusaa katsojaa vaihtoehtoisine loppuineen ja juoni yllättää jatkuvasti pettämällä odotukset. Tuntuisi väärältä kutsua elokuvaa esimerkiksi fantasiaelokuvaksi koska se väistää kaikki kliseet, mutta fantastisuus on läsnä joka hetkessä. Samaan aikaan elokuva on kuitenkin realistisempi kuin arkirealistisinkaan elokuva.

Hamaguchi venytti menestyselokuvassaan Drive my car Haruki Murakamin novellin kolmituntiseksi visuaaliseksi mestariteokseksi, jota tekee Tsehov-monologeineen kaikkineen mieli kutsua mahtipontiseksi sen vähäeleisyydestä huolimatta. Mutta Wheel of fortune and fantasy ei yritäkään olla suuri. Oudosti se silti tekee arkisista aiheistaan (ero, viettelys, yllättävä kohtaaminen) elämää suurempia. Erityisesti elokuvan neljä naishahmoa tuntuvat kummallisesti jatkavan elämäänsä muistoineen, itsepetoksineen, valheineen ja totuuksineen mielessä pitkään elokuvan jälkeenkin.

Kai me merkitystä etsimme nimenomaan toisistamme. Jos elokuva jostain kertoo, niin siitä.

Teksti: Laura Airola

Katso traileri

osta liput

draama, romantiikka / 121 min / Japani, 2021
Ikäraja S
Kieli: japani
Tekstitys: englanti

Ohjaus: Ryusuke Hamaguchi
Käsikirjoitus: Ryusuke Hamaguchi
Näyttelijät: Katsuki Mori, Kotone Furukawa, Hyunri, Ayumu Nakajima
Kuvaus: Yukiko Iioka