LA 10.9. KLO 21 TYÖVÄENTALO

Red Rocket

Red Rocket on hysteerisen hauska tutkielma amerikkalaisesta sankarista. Isänmaallisen rummutuksen sijaan Sean Baker kysyy: Millainen on sankarin kuva aikana, jolloin maan presidentiksi voidaan äänestää Donald Trumpin kaltainen henkilö?

Simon Rexin näyttelemä Mikey Saber on entinen pornotähti, joka palaa kotiseudulleen, kun ura on katkolla ja rahat loppu. Monella tapaa tämä loputtoman itseriittoinen ja röyhkeä päähenkilö on kuin Donald Trumpin allegoria. Hän käyttää muita ihmisiä hyväksi ja on valmis uhraamaan heidät rekan alle, jos oma asema alkaa olla uhattuna.

Sean Baker ei kuitenkaan tyydy yksinkertaisiin metaforiin tai allegorioihin, vaan rakentaa päähenkilöstä hyvin ristiriitaisen henkilön. Mikey Saber on samanaikaisesti täysin moraaliton narsisti, jonka jokainen teko ja sanavalinta on helppo tuomita, mutta hänen oikeuttaan olla olemassa on mahdotonta kiistää. Hän on — kaikesta huolimatta — ihminen. Red Rocket on hyvin epäkorrekti elokuva, mutta sen katseesta välittyy syvästi humaani maailmankuva.

Sean Baker on amerikkalaisen elokuvan vapaa sielu. Hänen elokuvansa budjetit ovat niin pieniä, ettei niillä saisi maksettua edes kuskeille palkkaa keskiverto Hollywood-tuotannossa. Ainoa isompi näyttelijänimi oli Florida Projectissa nähty Willem Dafoe. Baker on todellinen auteur, joka kirjoittaa, ohjaa ja leikkaa elokuvansa itse. Yksinään hän ei silti työskentele. Red Rocketin yhtenä tuottajana on näyttelijä Samantha Quan, Bakerin puoliso, joka auttoi Red Rocketissa mm. näyttelijöiden löytämisessä ja harjoittelussa. Roolitus onkin tämän elokuvan yksi merkittävimpiä tekijöitä. Useimpia rooleja näyttelevät paikalliset amatöörinäyttelijät. Värikkään hahmogallerian ja mieleenpainuvien lokaatioiden avulla Red Rocket näyttää meille Amerikan, joka yleensä jää mainostaulujen varjoon.

Vaikka Bakerin elokuvat sijoittuvat usein amerikkalaisen elokuvan marginaaliin, niiden henkilöt vaikuttavat tunnistettavammilta kuin ns. tavallista amerikkalaista elämänmenoa kuvittavissa teoksissa. Red Rocket voisi sijoittua Ykspihlajaan. Tosin sieltä ei vielä ole tiettävästi kukaan tehnyt merkittävää uraa aikuisviihdeteollisuudessa, mutta Mikey Saberinkin kohdalla puheet taitavat olla tekoja suuremmat. Saberin pyöräillessä iltahämärässä taustalla näkyvät tehtaat ja savupiiput. Amerikkalaisessa kontekstissa ne ilmeisesti viittavat siihen maisemaan ja yhteiskuntaluokkaan, jolta Trump keräsi ison äänisaaliin ja jätti sittemmin oman onnensa nojaan. Minulle niistä savupiipuista tuli kotoisa olo.

Teksti: Juho Kuosmanen

Katso traileri

osta liput

Draama, komedia / 130 min / Yhdysvallat, 2021
Ikäraja 16
Kieli:
englanti 

Ohjaus: Sean Baker
Käsikirjoitus: Sean Baker, Chris Bergoch
Näyttelijät: Simo Rex, Bree Elrod, Brenda Deiss, Sophie, Vickie Pearce
Kuvaus: Drew Daniels
Leikkaus: Sean Baker