LA 10.9. KLO 18:30 BIO REX 2

Queen & Slim

Ohiolaiset Ernest eli “Slim” (Daniel Kaluuya) ja Angela eli “Queen” (Jodie Turner-Smith) ovat myöhäisillan keskinkertaisilla Tinder-treffeillä. Tilanne eskaloituu, kun rasistikyttä pysäyttää kotimatkalla olevan parin – pian kaksikko huomaakin olevansa etsintäkuulutettuja poliisin murhasta.

Alkaa pakoretki halki osavaltojen – ja poikkileikkaus yhteiskuntaan, jossa jakolinjoja riittää. Queen ja Slim löytävät turvasatamia erityisesti mustien yhteisöistä, joissa ymmärretään, että kyse on itsepuolustuksesta, selviytymisestä. Poliisi ei ole ystävä.

Parivaljakkoa on kutsuttu “mustien Bonnie ja Clydeksi”, mutta toisin kuin nuo lainsuojattomat rikolliset, Queen ja Slim vain haluaisivat elää rauhassa. Pakomatkan lomassa he varastavat toisilleen levollisia hetkiä, aikaa rakastumiseen ja nautintoon.

Esikoisohjaaja Melina Matsoukas on tehnyt uraa musiikkivideo-ohjaajana (mm. ylistetty Formation-video Beyoncélle). Ei olekaan ihme, että elokuva on visuaalisesti henkeäsalpaavan upea. Musiikin on säveltänyt monipuolinen brittiartisti Devonté Hynes. Myös elokuvan käsikirjoittaja Lena Waithe on kovassa nousussa: näyttelijänä ja tuottajanakin tunnettu Waithe on käsikirjoittanut mm. palkittua Master of None -sarjaa, jota Matsoukas on ollut ohjaamassa.

Yhteiskunnallisen manifestin ja silmäkarkin lisäksi elokuva on ennen kaikkea energinen ja romanttinen road-elokuva. Loistavat brittinäyttelijät Kaluuya (Get Out, Judas and the Black Messiah) ja Turner-Smith tuovat rooleihinsa haavoittuvuutta ja säkenöivää kemiaa.

Loppuvuodesta 2019 ensi-iltansa saanut Queen & Slim ennakoi kylmäävällä tavalla kesän 2020 Black Lives Matter -mielenosoituksia, kun vuosikaudet poliisiväkivaltaa kestäneet mustien yhteisöt eri puolilla Yhdysvaltoja – ja myös maailmalla – saivat vastarintansa kuuluviin poikkeuksella tavalla, ainakin mediassa. Mielenosoitukset sytytti George Floydin kuolema virkavallan kourissa – viime vuonna Floydin murhannut poliisi tuomittiin poikkeuksellisesti 22,5 vuodeksi vankilaan.

Teksti: Marjo Pipinen

Katso traileri

osta liput

Draama / 132 min / Yhdysvallat, Kanada 2019
Ikäraja 12
Kieli:
englanti 

Ohjaus: Melina Matsoukas
Käsikirjoitus: Lena Waithe
Näyttelijät: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine, Chloë Sevigny
Kuvaus: Tat Radcliffe
Leikkaus: Pete Beaudreau
Musiikki: Devonté Hynes
Tuotanto: Universal Pictures