LA 9.9. KLO 20 JA 21:30 TYÖVÄENTALO

Mykkäelokuvatrilogia: Romu-Mattila ja kaunis nainen, Salaviinanpolttajat, Kaukainen planeetta

Mykkäelokuvatrilogia sai alkunsa 2010-luvun alussa, kun tutustuin Kokkolaan aiemmin muuttaneen Heikki Kossin kanssa. Halusin tehdä elokuvallisen performanssin, jonka kaikki äänet syntyisivät elävänä esityksenä samalla kun keskellä salia pärisevä elokuvaprojektori heijastaisi valkokankaalle valon ja varjon leikkiä.

Olin todella kiinnostunut foley-äänistä ja niiden tekeminen muistutti taikuutta. Oli kiehtovaa nähdä, kuinka eri esineistä syntyi mekaanisia ääniä, jotka kuvan kanssa muodostivat aivan uusia merkityksiä. Ajattelin, että tällainen elokuvaesitys olisi lähellä sitä taikaa ja leikillisyyttä, jota elokuvanäytöksissä oli niiden alkuaikoina.

Ensimmäinen elokuva Romu-Mattila ja kaunis nainen kertoo tarinan koiransa kanssa elävästä Romu-Mattilasta, joka asuntonsa menetettyään päättää myydä lopunkin omaisuutensa ja muuttaa Ruotsiin. Innoittajana tarinalle toimi Seppo Mattila, joka kävi asunnostaan tiukkaa vääntöä Kokkolan kaupungin kanssa. Elokuva sai ensi-iltansa Ykspihlajan Työväentalolla 2012. Elokuva esitettiin samana vuonna myös Sodankylän elokuvajuhlilla. Romu-Mattila ja kaunis nainen on esitetty myöhemmin mm. Pariisissa Hymyilevä mies -elokuvan ensi-illassa.

Vuonna 2016 Otto Kylmälä ehdotti, että voisiko samaan tapaan toteuttaa uuden tulkinnan jo kauan sitten kadonneesta, Suomen ensimmäisestä fiktioelokuvasta Salaviinanpolttajat. Pidin ajatuksesta ja uusi Salaviinanpolttajat eli Salkkarit tehtiin pikavauhtia, jotta se oli valmis esitettäväksi, kun Suomi vietti 100-vuotisjuhliaan ja suomalainen elokuva 110-vuotista juhlaansa 2017. Juhlavuosien myötä suomalaista elokuvaa juhlittiin ympäri maailmaa. Romu-Mattila ja Salaviinanpolttajat esitettiin elävän ääniraidan kanssa mm. Pariisissa, Lontoossa, Brysselissä ja siellä sun täällä ympäri ämpäri Eurooppaa.

Ja kun elokuvia oli kaksi, niin tuntui että tästähän täytyy tehdä trilogia. Nyt ensi-iltansa saa trilogian viimeinen osa Kaukainen planeetta. Elokuvan innoituksen lähteenä oli kaksi asiaa ylitse muiden. Halusin tehdä avaruusseikkailun, joka toteutettaisiin pahvilavasteiden ja muiden amatöörimäisten keinojen avulla sekä nähdä jo aiemmista mykkäelokuvista tutun Jaana Paanasen pääroolissa elokuvan sankarina.
Trilogian viimeinen osa kertoo majakanvartija Marlandasta ja hänen pikkuveljestään Maximilianista. Se on tarina kaiken lopusta ja erikoisista yrityksistä selvitä siitä.

Teksti: Juho Kuosmanen

Osta liput

Kino-orkesteri säestää näytöksen. Viimeisessä osassa mukana myös äänisuunnittelija Pietu Korhonen.

Lyhytelokuva / 60 min / Suomi, 2012, 2017, 2023
Ikäraja S
Kieli:
suomi
Tekstitys: englanti

Ohjaus: Juho Kuosmanen
Käsikirjoitus: Juho Kuosmanen, Anna Airola, Humppa-Pulla Mozzarella
NäyttelijätSeppo Mattila, Outi Airola, Jaana Paananen, Juha Hurme, Aku-Petteri Pahkamäki, Tomi Alatalo
KuvausMaria von Hausswolff, Arsen Sarkisiants, J-P Passi
Musiikki: Kino-orkesteri