SU 11.9. KLO 14:30 BIO REX 1

Leave No Trace

Debra Granik on syvästi eettinen ja inhimillinen ohjaaja, joka käsittelee suuria yhteiskunnallisia teemoja yksilöiden kautta. Hänen hahmonsa eivät ole menestyjiä – keskiössä ovat aina ulkopuoliset, rutiköyhät, päähänpotkitut. Mutta Granikille draama ei olekaan sankaritarinoita vaan arkista selviytymistä. Tässä suhteessa Leave No Trace on monella tapaa luonteva jatko Granikin esikoisohjaukselle Winter’s Bonelle.

Leave No Trace kertoo traumatisoituneesta sotaveteraanista (Ben Foster) ja hänen teini-ikäisestä tyttärestään (Thomasin McKenzie). Isä ja lapsi elävät järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella, metsässä. Kun kohtaamme heidät ensi kertaa, he toimittavat leirissään arkisia askareita. Heidän keskinäinen hiljaisuutensa on intiimiä ja rutinoitunutta, levollista läsnäoloa. Tuo rauha rikotaan, kun yhteiskunta hakee isän ja tyttären väkisin takaisin – lapsen pitäminen metsässä kun ei ole viranomaisten mieleen.

Suuri kysymys on ilmassa alusta asti: onko edessä ero? Jos, mikä sen hinta voi olla? Pelissä on molemmilla paljon, koko elämä.

Se on ainakin selvää, että yhtä oikeaa tai väärää ratkaisua ei ole. Granik ei latele mustavalkoisia totuuksia, vaan kaikki on ristiriitaista. Isän kammoama yhteiskunta on kyllä kankea ja byrokraattinen, mutta samaan aikaan siellä on ihmisiä, jotka ojentavat kätensä ja auttavat. Isä puolestaan satuttaa tytärtään, kun pakottaa tämän eroon toisista – ja silti näemme, että hän rakastaa ja suojelee lastaan ja yrittää opettaa tälle taitoja, joilla on itse pärjännyt maailmassa. Sitähän vanhemmuus on.

Ben Foster ja Thomasin McKenzie loistavat isän ja tyttären rooleissa. He ovat ensi sekunneista alkaen täysin todellisia ihmisiä – niin todellisia, että välillä on vaikea muistaa että tämä on tosiaankin fiktiota. Voimakasta todentuntua korostaa se, että tapansa mukaan Granik on ottanut elokuvaansa mukaan todellisia ihmisiä yhteiskunnan laitamilta. Granikin katse jokaiseen hahmoonsa on kunnioittava ja hellä. Tämä elokuva särkee sydämen, mutta korjaa sen samalla. Sen prosessin lopussa katsoja ei ole aivan entisensä. Osa kohtauksista jää loppuiäksi mieleen kytemään – kuten eräs hartaiden kaniharrastajien tapaaminen, sekä viimeinen, kivistävä kuva isästä.

 

Teksti: Anu Silfverberg

Katso traileri

osta liput

Draama / 109 min / Yhdysvallat, Kanada, 2018
Ikäraja 7
Kieli:
englanti

Ohjaus: Debra Granik
Käsikirjoitus: Debra Granik, Anne Rosellini, Peter Rock
Pääosissa: Thomasin McKenzie, Ben Foster, Jeffrey Rifflard, Derek John Drecher, Michael Draper
Kuvaus: Michael McDonough
Leikkaus: Jane Rizzo