LA 10.9. KLO 17 BIO REX 1

Killer of Sheep

Charles Burnettin naturalistinen draama Killer of Sheep kuvaa Wattsin asuinalueen elämää ja ihmisiä. Alue oli noussut otsikoihin vuoden 1965 kansannoususta (Watts Riots/Watts Uprising), jossa paikalliset asukkaat ottivat yhteen virkavallan kanssa. Konfliktin syynä on pidetty muun muassa rasismia, työttömyyttä ja köyhyyden aiheuttamaa toivottomuutta: alueen infrastruktuurista ei huolehdittu ja virkakoneisto laiminlöi asukkaiden hyvinvointia.

Killer of Sheepin maisemaa leimaavat tomuiset tontit, täyteen ahdetut asunnot ja eteläisen Los Angelesin betoniviidakko. Kirjailija ja näyttelijä Henry Gayle Sanders esittää teurastamolla työskentelevää Stania, joka uurastuksen uuvuttamana koettaa löytää yhteyttä etääntyvään perheeseensä. Paremmasta elämästä unelmoiva Stan ja Wattsin asukkaat nähdään lyyrisen arkisissa olosuhteissa. Ohikiitävät, kauniit hetket tuovat helpotusta raskaaseen elämään.

Aiheena elokuvassa on taloudellinen näköalattomuus. Pitkälti amatöörinäyttelijöiden kanssa kuvatussa elokuvassa spontaaniutta, hiljaisen huumorin ja toisaalta epätoivon hetkiä. Elokuva on sekä ajaton kuvaus ihmisyydestä että pysäyttävä ajankuva. Soundtrackilla kuullaan eri lajityyppien ja aikakausien afrikkalaisamerikkalaista musiikkia.

Burnett on elokuvan todellinen auteur: ohjauksen ja käsikirjoittamisen lisäksi hän toimi elokuvan kuvaajana ja leikkaajana. Elokuvaa kuvattiin jo vuodesta 1972 alkaen pienissä osissa, resurssien puitteissa, oikeilla kuvauspaikoilla. Sen inspiraation lähteiksi on mainittu Jean Renoirin Etelän mies (The Southerner, 1945) sekä Burnettin opettajan Basil Wrightin poeettiset dokumenttielokuvat Song of Ceylon (1934) ja Night Mail (1936).

Killer of Sheep sai arvostusta jo 1980-luvun alussa Berliinin ja Sundancen elokuvajuhlilla, ja se valittiin kansalliseen elokuvarekisteriin (National Film Registry) vuonna 1990. Elokuvaa pidetään niin kutsutun L.A. Rebellionin merkkiteoksena. Se restauroitiin vuonna 2000, mutta musiikkioikeuksien pitkällisen selvittämisen takia levitys viivästyi. Restauroinnin ensi-ilta oli vuoden 2007 Berliinin elokuvajuhlilla.

Teksti: Marjo Pipinen

Lähteenä on käytetty mm. L.A. Rebellion: Creating a New Black Cinema -katalogia.

Lue artikkeli mustan amerikkalaiselokuvan historiasta ja L.A. Rebellionista.

Katso traileri

osta liput

Draama / 80 min / Yhdysvallat, 1978
Kieli:
englanti 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Charles Burnett 
Näyttelijät: Henry G. Sanders, Kaycee Moore, Charles Bracy, Angela Burnett
Kuvaus: Charles Burnett 
Leikkaus: Charles Burnett