TO 8.9. KLO 21 BIO REX 1

Karaokeparatiisi

Einari Paakkasen toinen pitkä dokumentaarinen elokuva Karaokeparatiisi on kerännyt kiittäviä arvioita CPH:DOXin ja Visions du Réelin ensiesitystensä jälkeen. Konkari Marita Hällforsin kuvaamassa elokuvassa on samoja elementtejä kuin Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen jymymenestyksessä Miesten vuoro (2010): joukko tuiki tavallisia mutta omalla tavallaan ainutlaatuisia suomalaisia jakaa koskettavan tarinansa kansalliserikoisuuden äärellä, mutta löylykauhan sijaan tartutaan mikkiin, asiallisesti omalla lauluvuorolla. Karaokesaunassakin kyllä käväistään.

Katsojaa halki karaoketaivaan opastaa kokenut karaoke-emäntä Evi, joka harjoittaa kuppiloissa ja hoitolaitoksissa omaa kotikutoista mutta sydämellistä lauluterapiaansa. Evin lisäksi kohtaamme lapsensa menettäneen Lauran, Parkinsonin tautia sairastavan Elinan, ujon Tonin sekä Kalajoen kuulua karaokekorjaamoa suvereenisti isännöivän Karin.

”Jokaisessa on pieni diiva”, luonnehtii Evi karaoken salaisuutta. Kipeiden tositarinoiden vastapainoksi Paakkanen onkin annostellut elokuvaansa runsain mitoin silkkaa laulamisen riemua niin baareissa kuin takapihoilla, joka niemen notkossa ja saarelmassa. Karaokeparatiisiin dokumentoitu suomalaisten vilpitön rakkaus lajiin elää todeksi vanhaa kansanviisautta: ei sinun tarvitse osata laulaa; kunhan laulattaa, päivä onnistuu.

Teksti: Tytti Rantanen (Sodankylän elokuvajuhlien katalogi)

Katso traileri

Osta liput

Elokuvan jälkeen karaokejatkot Hotel Seurahuoneella, karaoke-emäntänä Miia Reko!

Dokumenttielokuva / 75 min / Suomi / 2022
Sallittu kaiken ikäisille
Kieli:
suomi
Tekstitys:
ruotsi

Ohjaus ja käsikirjoitus: Einari Paakkanen
Kuvaus: Marita Hällfors
Leikkaus: Antti Reikko
Ääni: Pietu Korhonen
Tuotanto: Marianne Mäkelä / napafilms