PE 9.9. KLO 19 TYÖVÄENTALO

Julma maa (Badlands)

Julma maa esitteli uuden amerikkalaisen äänen – kyseessä on Terrence Malickin esikoiselokuva. Elokuvan näkökulmahenkilöä Hollya näyttelevällä Sissy Spacekilla oli takanaan yksi aiempi elokuvarooli. Hänen poikaystäväänsä näyttelevä Martin Sheen oli aiemmin näytellyt vain televisiosarjoissa. Ensi-iltansa elokuva sai New Yorkin elokuvajuhlien päätöselokuvana vuonna 1973. Elokuvasta tuli klassikko, joka on toiminut innoittajana useille road-elokuville. Yksikään niistä ei yllä Malickin elokuvan tasolle.
 
Julma maa on saanut innoituksensa Charles Starkweatherin ja Caril Ann Fugaten tekemistä rikoksista. Tosielämän Charles Starkweather oli lapsellinen James Dean -fani, joka ei ikinä ymmärtänyt tekojensa merkitystä. Hänen tyylinsä oli Nuori kapinallinen -elokuvan Jim Starkilta matkittu. Rikosten tekohetkellä vasta 18-vuotias Charles piti saamaansa kuolemantuomiota epäreiluna. Ennen tuomion täytäntöönpanoa hän sanoi: ”En ole vielä edes käynyt isossa kaupungissa tai syönyt hienossa ravintolassa”. 14-vuotias Caril tuomittiin Yhdysvaltain nuorimpana ensimmäisen asteen murhasta elinkautiseen. Hänet vapautettiin 1976.
 
Elokuvan lajityyppinä Julma maa ei ole ainutkertainen. Selkeimpänä esikuvana sille voisi kuvitella muutamaa vuotta aiemmin ilmestyneen Bonnie & Clyden. Toissavuonna Kinojuhlilla esitetty Jan Troellin Il Capitano ammentaa tositapahtumien ohella myös Bonnie & Clyde -elokuvasta, mutta ehkä vielä voimakkaampia yhtymäkohtia Troellin elokuvan kerronnassa on tänä vuonna Kinojuhlilla nähtävään Malickin esikoiselokuvaan Julma maa.
 
Malickin tapaan myöskään Troell ei pyri selittämään henkilöidensä järjetöntä toimintaa. Kun aikalaiset epäilivät Starkweatherin toiminnan syyksi länkisääriä ja niihin kohdistunutta pilkkaa, niin ehkä fiksumpaa onkin jättää analyysit ammattilaisille. Syy-seuraus-suhteiden sijaan ihmiselämä näyttäytyy sarjana selitystä vaille jääviä tapahtumia, vääjäämättömänä kulkuna kohti vaikeakulkuista maastoa. Holly ja Kit ajautuvat pakomatkansa päätteeksi Montanaan, Badlands-nimiselle erämaalle, josta elokuva on saanut nimensä. 
 
Terrence Malickin elokuvissa luonto näyttäytyy ylimaallisena voimana, laajoina maisemina sekä tarkkoina yksityiskohtina. Ihmisen toiminta kuljettaa kyllä elokuvaa eteenpäin, mutta ihminen ei ole elokuvan keskiössä vaan pikemminkin vain osana maisemaa. Terence Malick ei viihdy julkisuudessa, vaan on koko uransa ajan viihtynyt omissa oloissaan. Tämä ulkopuolisen tarkkailijan näkökulma tuntuu hänen elokuvissaan. Elokuvien hahmot eivät kerjää samaistumista, vaan toimintaa katsotaan kuin luontodokumenttia. Etäältä ja ihmetellen. Julma maa näyttää ihmisen toiminnan väkivaltaisena rimpuiluna kauniin maiseman keskellä. Vaikea siihen on vastaankaan väittää. 
 

Teksti: Juho Kuosmanen

Katso traileri

osta liput

Draama / 94 min / Yhdysvallat, 1973
Ikäraja 16
Kieli:
englanti, espanja 

Ohjaus ja käsikirjoitus: Terrence Malick 
Pääosissa: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates
Kuvaus: Tak Fujimoto, Stevan Larner, Brian Probyn
Musiikki: George Aliceson Tipton