SU 10.9. KLO 12 TYÖVÄENTALO

Henkien Kätkemä

Japanin rakastetuimman animaatio-ohjaajan Hayao Miyazakin Henkien kätkemä on mestariteos. Se on hänen tuotantonsa eräänlainen huipentuma: elokuva, jossa ovat läsnä kaikki Miyazakin uran tärkeimmät elementit.

Elokuvan päähenkilö on seikkailuun tahtomattaan ajautuva nuori tyttö – kuten Miyazakilla usein. 10-vuotias Chichiro joutuu pelastamaan vanhempansa, jotka ovat loitsun vuoksi muuttuneet sioiksi. Chichiro päätyy pahan noidan ylläpitämään kylpylään, jonka asiakkaat ovat kaikki erilaisia jumalia. Sielläkään ei ole kaikki kunnossa, pian selviää. Mutta Chichiro selviytyy neuvokkuutensa avulla ja löytää ystäviä vieraasta maailmasta, jossa juuri mikään ei ole yksinkertaista tai yksiselitteistä.

Henkien kätkemä on visuaalisesti huikea. Kuvat aavan veden halki ajavasta yksinäisestä junasta, siltaa pitkin marssivista jumalhahmoista tai valtavasta kylpylärakennuksesta voivat helposti tulla katsojan uniin.

Elokuvan teemat ovat Miyazakilta tuttuja: luonnon haavoittuvuus, perinteet ja uskomukset, pienen lapsen rohkeus, toden ja tarun sekoittuminen arjessa, hyvän ja pahan häilyvät rajat… Miyazakin elokuvissa opetukset eivät koskaan ole mustavalkoisia: paha ei koskaan ole yksiselitteisen pahaa, ja hyvässäkin on varjonsa. Kaikelle on syynsä, ja kaikki on monitahoisempaan kuin alkuun uskoisi.

Ei ihme että elokuva valloitti yleisöt sekä Japanissa että maailmalla. Vuonna 2003 Henkien kätkemä voitti Berliinin filmijuhlien Kultaisen karhun sekä parhaan animaatioelokuvan Oscarin. Se on myös niistä harvinaisista elokuvista, jotka todella antavat yhtä paljon sekä lapsikatsojille että aikuisille.

Teksti: Anu Silfverberg

Katso traileri

osta liput

Fantasia, seikkailu / 125 min / Japani, 2001
Ikäraja: 7
Kieli:
japani
Tekstitys: suomi

Ohjaus: Hayao Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Kuvaus
: Atsushi Okui
Näyttelijät: Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Yasuko Sawaguchi