LA 9.9. klo 12.15 BIO REX 2

Godland – Kutsumus

Nuori pappi saa tehtävän rakentaa kirkon Islantiin, joka 1800-luvun lopussa vielä kuuluu Tanskaan. Lucas vaeltaa oppaan, tulkin ja rakennusryhmän kanssa läpi eksyttävän erämaan, yli vesien ja jäätiköiden päästäkseen Jumalan selän takana sijaitsevalle saarelle. Ristiretkeläisen kutsumus on vahva, mutta niin henki kuin lihakin osoittautuvat heikoiksi joutuessaan kosketuksiin luonnonvoimien kanssa. Winter Brothersin (2017) ja A White, White Dayn (2019) jälkeen islantilainen Hlynur Pálmason on taas onnistunut tekemään persoonallisen ja vahvan, kansainvälisten palkintojen siivittämän filmin.

Pálmason (s. 1984) tekee elokuvia kuin diasarjoja. Keskiössä ovat karut, mutta kauniit yksittäiskuvat ihmisistä ja maisemista. Itse tarina rakentuu niiden ympärille. Kutsumus-filmissä Islannin ankara luonto tuntuu pakottavan ihmiset paljastamaan sisimpänsä. Eikä näky ole aina kaunis. Kirkkoherra varoittaakin lähtijää matkan riskeistä. Kesän yöttömän yön lisäksi vaarana ovat purkautuvat tulivuoret. ”Tulivuori
lemuaa kuin Maa olisi paskonut housuunsa. Haju on niin vahva, että ihmiset menettävät järkensä.”

Pastoria esittää ohjaajan lempinäyttelijä Elliott Crosset Hove. Tanskalais-amerikkalaisen kasvot olivat klovnin naama Winter Brothersissa. Kutsumuksen Lucas näyttää avohaavalta. Liika inhimillisyys sanelee miehen kohtalon. Pappi jakaa aikansa kirkon rakentamisen ja harrastuksensa, valokuvauksen, kesken. Pikku hiljaa luonto – ihmisluonnosta nyt puhumattakaan – saa kirkonmiehen kutsumuksesta yliotteen.

Tärkeä rooli on ohjaajan toisellakin suosikilla, Ingvar Sigurðssonilla. Äkkijyrkkä palkollinen Ragnar on retken pelastus, mutta Lucasille henkilökohtainen uhka. Vic Carmen Sonne esittää saaren mahtimiehen tytärtä Annaa, joka saa papin unohtamaan velvollisuutensa. Ohjaaja Pálmasonin tytär, Ída Mekkin Hlynsdóttir, on tässäkin lapsen omatuntona aikuisten maailmassa, kuten oli A White, White Dayssa.

Maria von Hausswolffin juurevat kuvat esitetään vanhanmallisessa kanttisuhteessa, pyöristetyin kulmin. Alkuteksteissä Hlynur Pálmason narraa yleisöään. Mutta sanoihan joku, että elokuva on valhe, joka paljastaa totuuden. Unilla ja tarinoilla on suuri merkitys Islannin kulttuurissa. Niitä nähdään ja kuullaan paljon Kutsumuksessakin. Maanläheisyys ja kuvitelmat vievät mukanaan niin tarinan hahmot kuin filmin yleisön. Westernin vääjäämätön dramatiikka ilmestyy kertomukseen kuin itsestään.

Teksti: Hannu Björkbacka

Näytös järjestetään yhteistyössä Walhalla ry:n kanssa

 

Katso traileri

osta liput

Elokuvan näytös järjestetään yhteistyössä Walhalla ry:n kanssa.

Draama / 143 min / Tanska, Islanti 2022
Ikäraja: 12
Kieli
: tanska, islanti
Tekstitys: suomi

Ohjaus: Hlynur Pálmason
Käsikirjoitus: Hlynur Pálmason
NäyttelijätElliott Crosset Hove, Ingvar Eggert Sigurðsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann, Ída Mekkin Hlynsdóttir
KuvausMaria von Hausswolff
MusiikkiAlex Zhang Hungtai
Tuottajat: Eva Jakobsen, Mikkel Persien, Katrin Pors, Anton Máni Svansson