LA 10.9. KLO 18:30 TYÖVÄENTALO

Fargo

Coenin veljesten ura itsenäisinä elokuvantekijöinä alkoi 1984. Yksikään studio ei halunnut rahoittaa tuntemattomien veljesten elokuvaa Blood Simple, joten he joutuivat lainaamaan rahaa tutuilta ja puolitutuilta. Yhtä roolia näytteli — ensikertalainen hänkin — Frances McDormand, josta tuli myöhemmin keskeinen osa veljesten työkollektiivia ja Joel Coenin puoliso. Blood Simple oli ilmestyessään tapaus. Seuraavan elokuvan rahoittajaksi oli nyt tarjolla useita studioita, mutta yksikään ei luvannut sitä vapautta, joka tekijöillä esikoiselokuvassaan oli, joten he päättivät jatkaa itse myös elokuviensa tuottajina. Elokuvien levityksestä ovat vastanneet isot studiot, mutta sisältöön heillä ei ole ollut vaikutusvaltaa. Ne on myyty avaimet käteen periaatteella.

Fargo on veljesten kuudes elokuva. Elokuva, josta Roger Ebert sanoi: ”Films like Fargo are why I love the movies.” Elokuvan alussa sanotaan sen perustuvan tositapahtumiin, mutta se lienee enemmän huumoria kuin varsinainen totuus. Fargo sijoittuu kylläkin maisemaan, jonka Minnesotasta kotoisin olevat Ethan ja Joel Coen tuntevat hyvin. Vaikka Fargon tapahtumat ja henkilöt ovatkin fiktiivisiä, niin tässä tragikoomisessa kotiseutukuvauksessaan veljekset saavat pienen pohjoisen paikan tunnelman ja hahmogallerian kaikessa mahdottomuudessaan hyvin tunnistettavalla tavalla taltioitua.

Fargo kertoo minnesotalaisen autokauppiaan Jerry Lundegaardin yrityksestä huijata lunnasrahoja rikkaalta appiukoltaan. Carl Showalterin (Steve Buscemi) ja Gaear Grimsrudin (Peter Stormare) yritys kaapata Lundegaardin vaimo menee täysin pieleen. Seitsemännellä kuulla raskaana oleva paikallinen poliisipäällikkö Marge Gunderson (Frances McDormand) ryhtyy tutkimaan epätavallista rikosvyyhtiä, joka vie hänet syvälle lumisiin maisemiin.

Elokuvan huumori on valloittanut ympäri maailmaa, mutta erityisen tunnistettavaa ja hauskaa se on pohjoisella pallon puoliskolla eläneille. Vaikka tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin, elokuvassa on pohjoismaiselle elokuvalle tyypillistä kuivaa ja traagistakin komediaa ja elämän asennetta. Minnesotan vahva pohjoismainen yhteisö on ilmeisesti jättänyt jälkeensä muutakin kuin tyhjiä pulloja. Elokuvan musiikillisena päämotiivina on norjalainen kansansävelmä Den bortkomne sauen.

Fargo on valittu American Film Instituten ylläpitämälle sadan parhaan amerikkalaisen elokuvan listalle. Muista listalla olevista elokuvista Kinojuhlien ohjelmistossa nähdään Casablanca, Nuori kapinallinen sekä Marx-veljesten Neljä naurettavaa naapuria.

Teksti: Juho Kuosmanen

Katso traileri

osta liput

Rikoskomedia / 110 min / Yhdysvallat, 1996
Ikäraja 16
Kieli:
englanti 
Tekstitys: suomi
35 mm

Ohjaus: Joel Coen, Ethan Coen
Käsikirjoitus: Ethan Coen, Joel Coen
Näyttelijät: Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare
Kuvaus: Roger Deakins