LA 10.9. klo 11 BIO REX 1

Encanto

Walt Disney Animation Studiosin elokuva Encanto (2021) esittelee katsojilleen värikkään ja eloisan Madrigalin perheen, joka elää lumotussa paikassa nimeltä Encanto. Kaupunki on täynnä värejä, kukkaloistoa ja taianomaista kauneutta. Encanto tarjoaa asukkailleen kauneutensa lisäksi myös taikaa, jonka myötä jokaiselle perheenjäsenelle annetaan erikoislahja, supervoimista kykyyn parantaa sairaita. Iloisen ja onnellisuutta huokuvan perheen sisällä kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä, sillä perheessä on yksi poikkeus, Mirabel, joka ei odotuksista huolimatta koskaan saanut omaa erikoislahjaansa. 
Hän ei ymmärrä omaa kohtaloaan, eikä ympäröivän perheen vähättelevä suhtautuminen häntä kohtaan helpota Mirabelin tilannetta. 
 
Mirabelin mahdollisuus kuitenkin koittaa vihdoin, kun kaupungissa alkaa tapahtua kummia. Perheen välit alkavat rakoilla ja koko kaupunki on vaarassa sortua. Taika on hiipumassa, eikä kukaan tiedä, mitä ympärillä tapahtuu. 
Ulkopuoliseksi itsensä tunteva nuori päättää, ettei hänen tavallisuutensa tule hänen tielleen, kun kyseessä on hänen sekä perheensä tulevaisuus. Urhea Mirabel ottaa ohjat omiin käsiinsä ja päättää pelastaa kotikaupunkinsa ja sen ihmiset. Rohkeus, määrätietoisuus ja avoimuus kuljettavat Mirabelia kohti mysteerin ratkaisemista ja parempaa tulevaisuutta. 
 
Encanto on elokuvana mukaansatempaava ja innostava niin perheen pienimmille kuin varttuneemmillekin katsojille. Elokuva sisältää runsaasti tunteikkaita musiikkiosuuksia ja sen visuaalinen ilme houkuttelee katsojan Kolumbian vuoristojen suojaan, värikkääseen pikkukaupunkiin, jonka hurmaavat asukkaat erilaisine persoonineen tempaavat katsojan mukaansa tarinan pyörteisiin. Encantossa asustavat mielenkiintoiset persoonat tarjoavat myös oivan mahdollisuuden oman persoonan ja omien tapojen tutkailuun: Mihin hahmoon juuri minä eniten samaistun? Mitkä ovat minun supervoimiani?
 
”Sä se lahja oot, tietenkin”
 
Tarina pitää keveän olemuksensa lisäksi sisällään myös ulottuvuuksia, jotka pistävät katsojan pohtimaan elämää ja sitä, miten kohtelemme ympärillämme eläviä ihmisiä. Se on lohdullinen kertomus siitä, kuinka jokainen ihminen on merkittävä ja tärkeä juuri sellaisena kuin on. Jokainen voi tunnistaa itsessään omat supervoimansa ja löytää oman tapansa ympäröivien ihmisten ja maailman auttamiseen. Tänään on hyvä päivä kiittää itseäsi omista erikoislahjoistasi ja käyttää lahjojasi niin, että myös muut saavat tilaisuuden löytää omansa. 

Teksti: Mette Matomaa

Katso traileri

Osta liput

Näytöksessä erikoisohjelmaa lapsille! Tapahtuman kokonaiskesto on noin 3 tuntia.

Animaatioelokuva / 109 min / Yhdysvallat, 2021
Ikäraja 7

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith 
Suomenkielisen dubbauksen ohjaus: Jukka Nylund
Ääninäyttelijät: Esme Kaislakari, Eija Ahvo, Antti L.J. Pääkkönen, Tidjân Ba, Ulriikka Heikinheimo, Sari Ann Stolt, Netta Laurenne, Diandra Flores