SU 11.9. KLO 12 TYÖVÄENTALO

Clueless

90-luvun ja vuosituhannen vaihteen tienoilla tehtiin useampia kirjallisuuden klassikoiden filmatisointeja, joissa tarina tuotiin nykypäivään epookin toistamisen sijaa. (Esimerkistä käy vaikkapa Shakespeare-filmatisointi 10 Things I Hate About You sekä Baz Luhrmanin Romeo + Juliet). Jane Austenin kirjoihin pohjaavista elokuvista ylivoimaisesti paras on Amy Heckerlingin ohjaama Clueless vuodelta 1995. Se on nuorisoelokuvien historian merkkiteos täynnä unohtumattomia asukokonaisuuksia ja kuolemattomia lausahduksia. Elokuvan pääosan tekee nuori Alicia Silverstone, elämänsä roolissa.

Emman englantilainen pikkukylä on elokuvassa vaihtunut ysärin Beverly Hillsiksi. Päähenkilö Cher on rikkaan isän tytär, koulunsa suosituin tyttö, joka kuluttaa aikaansa miettimällä muotivaatteitaan ja sekaantumalla lähipiirinsä yksityiselämään. Kun kouluun tulee uusi oppilas, Cher innostuu tästä uudesta “projektista” ja päättää tehdä tulokkaastakin suositun tytön – omilla ehdoillaan tietysti.

Hengeltään ja asenteeltaan elokuva on varsin uskollinen alkuperäisteokselle. Tapa katsoa maailmaa ja hahmoja on Jane Austenin. Siis: nokkela, ironinen, ilkikurinen, silti ymmärtävä.

Austen sanoi joskus Emmasta, että oli tuossa kirjassa luomassa henkilökohahmoa, josta tuskin kukaan muu kuin kirjailija itse pitäisi. “Hemmoteltu pinnallinen tyttö” on yhä edelleen inhokkina ajankohtainen, ja siksi Clueless ei myöskään vanhene. Suojattua elämää elänyt Cher on useimmista maailman realiteeteista täysin tietämätön, clueless. Ennen kaikkea hän ei tiedä, mitä kaikkea ei tiedä – ja juuri siinä olemme kaikki vähän niin kuin Cher. Beverly Hillsin seurapiiriprinsessa kuitenkin yllättää: lopulta käy selväksi, että omalla tavallaan Cher on neuvokas, empaatinen ja nopea oppimaan.

Alicia Silverstone on Cherinä raivostuttava ja rakastettava, älytön ja koskettava. On omituista, että hänelle ei ole sen koommin löytynyt yhtä merkittäviä rooleja. Mutta meillä on aina Clueless!

Teksti: Anu Silfverberg

Katso traileri

Osta liput

Komedia / 97 min / Yhdysvallat, 1995
Sallittu kaiken ikäisille
Kieli:
englanti 
Tekstitys: suomi
35 mm

Ohjaus & käsikirjoitus: Amy Heckerling
Pääosissa: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd
Kuvaus: Bill Pope
Leikkaus: Debra Chiate
Musiikki: David Kitay 
Tuotanto: Scott Rudin, Robert Lawrence / Paramount Pictures