PE 8.9. KLO 18:15 BIO REX 2

ASMR – täydellinen ystävä

Tälläkin hetkellä tuhannet ihmiset eri puolilla katsovat luurit päässään nettivideoita, joilla joku tuntematon esittää hoivaavia roolileikkejä tai rauhoittavia ääniä ja eleitä. Miljoonia katselukertoja keräävät ASMR-videot herättävät faneissa euforiaa, toisissa taas ärtymystä. Miksi aikuiset esittävät netissä lääkärintarkastuksia ja päähierontaa? Sini Hormion ja Anu Silfverbergin ASMR – Täydellinen ystävä -dokumenttielokuva kertoo erikoisen nettiyhteisön tarinan ja selvittää, miksi niin monet ihmiset kaikkialta maailmasta hakeutuvat näiden videoiden pariin.

Näemme videoita varten uhratut lukuisat työtunnit ja vaivalla rakennettavat kotistudiot – mutta ennen kaikkea tekijöiden läsnäolon ja heidän halunsa auttaa ja tulla samalla itse nähdyksi. Tämä touhu vaatii pokkaa: kun ihminen esittää nettivideolla huolehtivaista yöhoitajaa tai rapsuttaa tuntemattoman päätä virtuaalisen korvan takaa, häpeälle ei ole sijaa kummallakaan puolella linssiä.

Elokuvan päähenkilöt, suomalainen Manu, englantilainen Emma ja amerikkalainen Charlotte ovat olleet mukana asmr-yhteisössä alusta asti. He ovat nähneet, kuinka pienen piirin juttu kasvoi valtavaksi globaaliksi ilmiöksi. Kyse ei ole ohimenevästä nettivillityksestä, vaan jostain ikiaikaisesta: ihmisen tarpeesta tulla hoivatuksi ja nähdyksi.

Katso traileri

Osta liput

Dokumenttielokuva / 52 min / Suomi, Iso-Britannia, 2023

Kieli: englanti 
Tekstitys: suomi

Ohjaus: Sini Hormio & Anu Silfverberg
Käsikirjoitus: Sini Hormio, Ari Matikainen & Anu Silfverberg
Kuvaus: Jarkko Virtanen & Sonja Huttunen
Leikkaus: Samu Kuukka
Musiikki: Hans Wessels
Ääni: Janne Laine