LA 10.9. KLO 16:30 BIO REX 2

American Vagabond

James karkaa kotoaan amerikkalaisesta pikkukaupungista poikaystävänsä Tylerin kanssa San Franciscoon etsimään luvattua kaupunkia.

Homomekka osoittautuu kylmäksi ja kalliiksi. Miehet löytävät itsensä kadulta, muiden kadulla elävien hylättyjen ja kotinsa jättäneiden queer-nuorten ja kodittomien ihmisvarjojen maailmasta. Elokuva on pienellä amerikkalaisella paikkakunnalla syntyneen homonuorukaisen kasvutarina.

Hyväksynnän etsintä, vanhempien ennakkoluulot ja kapina ajavat Jamesin pois kotoaan, mutta pakomatka ei voi jatkua ikuisesti. Mitä tapahtuu periamerikkalaiselle perheelle, johon syntyy lapsi, joka edustaa kaikkea sitä, mitä eniten pelätään?

Susanna Helken käsikirjoittama ja ohjaama elokuva sai ensi-iltansa Chicagon elokuvajuhlilla vuonna 2013. Sitä voisi pitää eräänlaisena jatkotarinana Kinojuhlilla esitettävälle The Miseducation of Cameron Post, jossa konservatiiviset vanhemmat laittavat lapsensa homojen eheytysleirille ajaen hänet reitille asunnottomuuteen ja elämään tien päällä. American Vagabondissa nuoret James ja Tyler ovat jo kodittomia. Tutkimusten mukaan 20-40 % amerikkalaisten lasten kodittomuudesta liittyy nimenomaan homoseksuaalisuuteen ja heidän vanhempiensa kyvyttömyyteen hyväksyä sitä.

Kinojuhlilla vieraana oleva Susanna Helke katsoo päähenkilöitään suurella lämmöllä, mutta sopivan etäisyyden päästä. Elokuvan muoto ja kuvaus näyttävät tarkasti Jamesin ja Tylerin täydellisen ulkopuolisuuden ja toisiinsa takertumisen sekä öisten puistojen rujouden.

Teksti: Jussi Rantamäki

Katso traileri

Osta liput

Ohjaaja Susanna Helke vierailee näytöksessä.

Dokumenttielokuva / 85 min / Suomi, 2013

Ikäraja 12
Kieli:
englanti 
Tekstitys: suomi

Ohjaus: Susanna Helke
Kuvaus: Susanna Helke, Marko Luukkonen
Leikkaus: Nils Pagh Andersen
Musiikki: Samuli Kosminen