LA 9.9. KLO 15 BIO REX 1

Ali ja Ava

Clio Barnardin ohjaama tunteikas draama Ali & Ava yhdistelee klassista rakkaustarinaa juurevaan brittiläiseen työläiskuvaukseen.

Nelikymppinen Ali asuu yhä saman katon alla ex-vaimonsa Runan kanssa. Molemmat surevat keskenmenoa, joka on jättänyt kuilun pariskunnan välille. Irlantilaistaustaisella, kouluavustajana työskentelevällä Avalla on aikuisia lapsia, lapsenlapsiakin, ja edesmennyt, väkivaltainen aviomies. Nämä kaksi elämän kolhimaa sielua kohtaavat sattumalta ja löytävät yhteisen sävelen – vaikka heidän musiikkimakunsa ovat kuin eri planeetoilta.

Ystävyys syvenee hiljalleen rakkaudeksi, jonka edessä on esteitä, kuinkas muuten. Avan ylisuojelevainen poika Callum käsittelee vielä tietämättään isänsä ja yhteiskunnan jättämää rasismin taakkaa, eikä katso hyvällä äitinsä suhdetta pakistanilaistaustaiseen Aliin. Kahden keski-ikäisen rakkaustarina vaatii myös henkisten lukkojen availua ja luottamusta. Onneksi Ali ja Ava ovat älykkäitä ja sinnikkäitä selviytyjiä.

Clio Barnard kuvaa jälleen itselleen rakasta Bradfordin kaupunkia Yorkshiressä. Sinne sijoittuivat myös hänen mestarilliset elokuvansa The Arbor (2010) ja The Selfish Giant (2013). Entisen teollisuuskaupungin rappio ja charmi on tallennettu naturalistisiin, melankolisiin kuviin. Iloa elämään tuo erityisesti musiikki monissa muodoissaan.

Nimirooleissa nähtävät Adeel Akhtar ja Claire Rushbrook ovat brittiläisen elokuva- ja televisioviihteen ystäville tuttuja naamoja. Rushbrook muistetaan erityisesti Mike Leigh’n Salaisuuksia ja valheita -elokuvasta (1996), Akhtar kenties Christopher Morrisin Four Lionsista (2010) tai Enola Holmes -elokuvien Lestraden roolista. Ali & Avassa nämä sivuosien sankarit pääsevät näyttämään näyttelijätaitonsa koko skaalan.

Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2021 Cannesissa, Directors’ Fortnight -sarjassa.

 

Teksti: Marjo Pipinen

Katso traileri

Osta liput

Draama / 94 min / Iso-Britannia, 2021
Ikäraja 7

Kieli: englanti
Tekstitys
: ei tietoa
35 mm

Ohjaus: Clio Barnard
Käsikirjoitus: Clio Barnard
Näyttelijät: Claire Rushbrook, Adeel Akhtar