LA 9.9. KLO 19 BIO REX 1

Aftersun – päivämme auringossa

Charlotte Wellsin esikoisohjaus Aftersun on elokuva, jonka jälkeen on vaikea puhua. Mutta kaikkea ei voikaan puhumalla selvittää?
Samalla elokuva saa odottamaan silmät lautasina, mitä ohjaaja saattaa tämän jälkeen tehdä jos tämä on se, mistä lähdetään liikkeelle.

Elokuvassa on lapsuuden kesä – ehkä lapsuuden viimeinen. 11-vuotias Sophie (Frankie Corio) ja hänen isänsä (Paul Mescal) ovat viettämässä yhdessä kesälomaa etelän auringossa. Isällä ei ole kaikki hyvin, ja tytär näkee sen. Hänen silmänsä seuraavat isän liikkeitä jatkuvasti, ja vaikka hän puhuu kepeästi ja elää pienen tytön lomaelämäänsä, pelissä on paljon. Lapsella ei ole valtaa aikuisen suruun, vain loputon yritys tulkita isän tuntoja ja nostaa heitä molempia kohti pintaa, vielä hetken.
Välillä leikataan nykyhetkeen, jossa aikuinen Sophie muistaa tuota yhteistä matkaa, mutta sää ei enää näy. Kuinka hänelle on käynyt, emme tiedä – mutta tuntea voimme.

Wells kuvaa kaiken lapsen näkökulmasta. Se on hieno havainto; tietysti aikuisellakaan Sophiella ei ole muuta – hän voi yrittää koota kokonaiskuvaa väläyksistä, joita pieni tyttö on isästään tallentanut yrttäessään ymmärtää. Mitkä niistä ovat mielikuvia, mitkä itse todistettuja? Sillä ei ole ehkä totuuden kannalta väliä.

Tämä elokuva on auringonpolttama, täynnä veden heijastuksia ja joutenoloa. Se on niin pieni ja varovainen, että yksittäiset vaatimattomat hetket ja kuvat palaavat mieleen viikkojen ajan. Toisaalta se on kokemuksena myös niin valtava ja ylivoimainen, että lopputekstien pyöriessä saa keräillä itseään elokuvateatterin lattialta jonkin aikaa.

Aftersun on puhdasta elokuvaa: sitä katsoessani ajattelin jonkinlaisen lähes uskonnollisen hartauden vallassa, että mikään muu taiteenlaji ei olisi koskaan voinut kuvata sen kuvaamia tunteita ja tapahtumia samalla tarkkuudella. Tämä on elokuvaa, joka menee läpi kaikista suojauksista.

Teksti: Anu Silfverberg

Katso traileri

Osta liput

Draama / 96 min / Iso-Britannia, Yhdysvallat, 2022

Sallittu kaiken ikäisille
Kieli:
englanti 
Tekstitys: suomi

Ohjaus & käsikirjoitus: Charlotte Wells
Pääosissa: Paul Mescal, Frankie Corio
Kuvaus: Gregory Oke
Leikkaus: Blair McClendon
Musiikki: Oliver Coates
Tuotanto: Adel Romanski, Amy Jackson, Barry Jenkins